Judecator: modificarile la prima lege a justitiei vor duce la consolidarea independentei justitiei si la o mai buna protectie a drepturilor si libertatilor cetatenilor

Comisia speciala din Parlament a finalizat, in seara zilei de 29 noiembrie, proiectul de modificare a Legii 303/2004 – privind statutul judecatorilor si procurorilor – si l-a trimis spre adoptare in prima camera. Acesta este primul din cele trei proiecte privind modificarea legilor justitiei (303/2004, 304/2004 si 317/2004).

Judecatoarea Adina Ghita de la Tribunalul Bucuresti, prezenta in cadrul Comisiei pentru a sustine pozitia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) si, uneori, a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a scris pe Facebook ca proiectul adoptat de Comisie “aduce, fără îndoiala, o nouă viziune asupra justiției, viziune care a preluat multe dintre cerințele exprimate de-a lungul timpului de judecători și procurori“.

Acest lucru va conduce, implicit, la consolidarea independenței justitiei, la îmbunătățirea actului de justiție și la o mai bună protecție a drepturilor și libertăților cetățenilor“, a mai spus judecatoarea Ghita.

Cele mai multe amendamente care au fost preluate și adoptate de Comisie au fost propuneri de modificări venite din partea CSM, a asociatiilor profesionale (UNJR si AMR) si a guvernului, a mai afirmat aceasta.

Vorbind in general, pana cand va aparea forma consolidata a proiectului trecut de Comisie, “pot spune că propunerea care a trecut de Comisie, dacă va deveni lege, va produce o reformă autentică în justitie și va aduce un progres pentru societate, va întări independența justiției și va oferi garanții noi pentru cetățeni că vor avea parte de un act de justiție mai eficient și mai bun“, si-a concluzionat judecatoarea Adina Ghita postarea.

Prezentam mai jos postarea integrala:

Propunerea legislativă de modificare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost finalizată de Comisia parlamentară, în seara zilei de 29 noiembrie, și va fi supusă pentru adoptare celor două camere ale Parlamentului.

Proiectul aduce, fără îndoiala, o nouă viziune asupra justiției, viziune care a preluat multe dintre cerințele exprimate de-a lungul timpului de judecători și procurori.

Acest lucru va conduce, implicit, la consolidarea independenței justitiei, la îmbunătățirea actului de justiție și la o mai bună protecție a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Cele mai multe amendamente preluate și adoptate de Comisie au fost propuneri de modificări venite din partea CSM, a asociațiilor profesionale si a guvernului.

După ce vom primi forma consolidată de la Comisie, voi putea scrie concret și pe amendamentele adoptate.

La acest moment, însă, pot spune că propunerea care a trecut de Comisie, dacă va deveni lege, va produce o reformă autentică în justitie și va aduce un progres pentru societate, va întări independența justiției și va oferi garanții noi pentru cetățeni că vor avea parte de un act de justiție mai eficient și mai bun.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s