Judecator – acuzatie exploziva despre un membru CSM: a ajuns cadru universitar prin discriminare. Dosar DNA si legatura cu Doru Tulus

Judecatoarea Chis Andrea Annamaria, membru CSM, “a ajuns cadru universitar (lector) la o universitate ROMANA si la o materie predata in limba ROMANA printr-o grava discriminare a nevorbitorilor de limba maghiara“, o acuza judecatorul Sergiu-Leon Rus intr-o postare pe Facebook din data de 30 iunie 2017.

“Cine nu a putut sa citeasca (si reproduca) ‘Magyar polgári eljárásjog’ nu a putut sa o contracandideze”, a mai scris Rus.

In comentariile la postare, judecatorul Sergiu-Leon Rus a detaliat:

“Postul de lector la catedra de procedura civila “castigat” de doamna Chis a fost obtinut in urma unui concurs cu dedicatie, facut numai pe masura ei, care e vorbitoare nativa de maghiara. Universitatea Babes Bolyai a scos postul la “concurs” astfel: procedura civila si dreptul proprietatii intelectuale in limba maghiara. Adica daca voiai sa ocupi postul de lector la catedra de procedura civila (posibil cea mai importanta din facultate) nu puteai participa decat daca stiai limba MAGHIARA. Conditia a fost pusa in mod evident pentru a elimina posibilii candidati si a functionat din plin: Chis Andrea Annamaria a fost singurul, bineinteles. Asta dupa ce aceeasi universitate a asteptat-o 17 ani (?!) sa termine un parlit de doctorat. “Magyar polgári eljárásjog” este titlul singurei carti din bibliografia de concurs care se referea la dreptul proprietatii intelectuale in limba maghiara, domeniu care acoperea o pozitie din doispe la tematica (12. Marca comunitară (A közösségi védjegy)), restul fiind toate de procedura civila.”

Andrea Chis si Sergiu-Leon Rus sunt judecatori la Curtea de Apel Cluj.

In articolul “Povestea de viață a judecătoarei Andrea Chiș: ‘E ușor să fii un judecător onest în România’“, publicat de Ziar de Cluj pe data de 18 Iulie 2015, judecatoarea Chis vorbeste despre experienta ei la catedra:

Predatul la facultate completează fericit munca de judecător

Chiar după ce a terminat facultatea, tânăra absolventă a trecut de cealaltă parte a catedrei, unde a ținut seminarul de Drept Civil, la profesorul Liviu Pop, conducătorul de doctorat și mentorul ei. Andrea Chiș consideră că predatul îi completează fericit munca de judecător, fiindcă întoarcerea la teorie e utilă întotdeauna și în activitatea practică, iar, pe de altă parte, practica pe care o dobândește un judecător îi folosește în metodele de predare, pentru că poate aduce multe exemple pentru a ilustra o situație juridică:

„Cu atât mai mult cu cât eu predau Dreptul Procesual Civil, care presupune foarte multă experiență practică, pentru că te învață cum să aduci o problemă în fața judecătorului. Sunt un set de reguli pe care le poate preda numai un practician. E ca și când ar intra chirurgul în sala de operații: i-ar fi inutilă cunoașterea perfectă a anatomiei, dacă nu ar ști cu ce bisturiu să opereze – asta e procedura: e un set de reguli.”

 

Andrea Chis e fosta sotie a procurorului DNA Doru Tulus, implicat recent intr-un amplu conflict cu sefa DNA Laura Codruta Kovesi.

Tocmai datorita acestei apropieri dintre Andrea Chis si Doru Tulus, Laura Codruta Kovesi i-ar fi deschis un dosar lui Chis pentru a o “avea la mana” in situatia in care cazul sau va ajunge in Plenul CSM, am aflat din multiple surse convergente.

Ca membru CSM, judecatoarea Andrea Chis – impreuna cu judecatorii Bogdan Mateescu si Mihai Andrei Balan (sotul unei procuroare DNA) – a votat de foarte multe ori cu procurorii, ceea ce i-a facut pe acestia sa aiba deseori majoritate in Plenul CSM.

Conform Constitutiei (art. 133, alin. 2), Consiliul Superior al Magistraturii este format din 19 membri, din care:

  • 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori;
  • 2 reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat; aceştia participă numai la lucrările în plen;
  • ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pana in acest moment, de cand a fost ales noul CSM, Senatul nu i-a desemnat inca pe cei doi reprezentanti ai societatii civile.

Dupa cum se vede in articolul din Constitutie de mai sus, in CSM sunt alesi 9 judecatori si 5 procurori.

Daca 3 dintre judecatori voteaza cu procurorii, acestia ajung sa aiba 8 voturi, iar judecatorii 6.

Din aceleasi surse convergente am aflat ca Andrea Chis este liderul informal al grupului de judecatori format din ea, Bogdan Mateescu si Mihai Balan care deseori voteaza cu procurorii.

Judecatoarea Gabriela Baltag, membru CSM si fosta presedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), desi nu i-a nominalizat, a vorbit despre aceasta problema intr-un interviu din data de 6 iunie 2017.

Aceasta situatie a dus si la semnarea de catre presedintii de tribunale si curti de apel a “Rezolutiei” de la Constanta, prin care judecatorii au cerut ca procurorii din CSM sa nu mai poata interveni in cariera judecatorilor.

In contextul actualului scandal imens din jurul Laurei Codruta Kovesi, se intelege de ce pentru aceasta e important sa pastreze in CSM o majoritate a voturilor in favoarea procurorilor.

 

Leave a comment