Judecatorii se pregatesc sa dea in judecata Guvernul Grindeanu in legatura cu arhiva SIPA

Judecatorii se pregatesc sa actioneze in judecata Guvernul Grindeanu pentru modul netransparent in care a emis hotararea de guvern privind arhiva SIPA, am aflat de curand.

Reactia judecatorilor din cadrul asociatiilor profesionale vine dupa ce, la recomandarea ministrului justitiei Tudorel Toader si intr-un mod total lipsit de transparenta, Guvernul Grindeanu a adoptat in sedinta de guvern din data de 31 mai 2017 o hotarare de guvern prin care pretinde ca vrea sa “desecretizeze” arhiva SIPA.

In realitate, asa cum reiese din declariilor ministrului Toader din seara zilei de 31 mai, arhiva nu va fi “desecretizata”, ca publicul larg sa poata vedea ce e in ea, ci aceasta va fi “pieptanana” de oamenii serviciilor si ai guvernului, documentele putand fi folosite din nou pentru santaj la adresa magistratilor.

Lipsa de transparenta a modului cum a fost elaborata si adoptata aceasta hotarare de guvern a starnit, pe data de 1 iunie, reactia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si a Asociatiei Magistratilor din Romania, care i-au solicitat premierului Grindeanu sa nu trimita hotararea spre publicare in Monitorul Oficial.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat pe data de 2 iunie in care a aratat ca acesta nu a fost consultat in privinta formei finale ale hotararii de guvern si nici nu a avizat-o.

Temerea manifestata de magistrati este ca aceasta arhiva va fi folosita de guvern si majoritatea PSD+ALDE din Parlament pentru a santaja judecatori si procurori sa scape de dosarele penale pe care le au.

Temerile magistratilor sunt confirmate si de iesirile recente ale lui Liviu Dragnea, care a laudat modul cum ministrul Tudorel Toader a gestionat problema SIPA.

Mie mi-a plăcut cum a gestionat problema SIPA“, a spus Liviu Dragnea la Antena3 in seara zilei de 5 iunie, citat de News.ro.

Pana in seara zilei de 6 iunie hotararea de guvern privind sorta arhivei SIPA nu fusese inca publicata in Monitorul Oficial.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s