Decizie pilot a CEDO: Romania trebuie sa adopte masuri pentru diminuarea suprapopularii si pentru imbunatatirea conditiile materiale din detentie

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis pe data de 25 aprilie 2017 sa aplice procedura de decizie-pilot impotriva Romanie ca urmare a disfunctionalitatilor din sistemul penitenciar, dand Romaniei un termen de 6 luni sa vina cu un plan de rezolvare a situatiei din penitenciare.

Decizia a venit ca urmare a foarte multor plangeri privind conditii din penitenciare si a deciziilor Curtii de constatare a incalcarii Articolului 3 din Conventia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane sau degradante.

“CEDO a stabilit în special că aceste condiții de detenție ale reclamanților, dată fiind de asemenea durata încarcerării lor, i-au supus unor suferințe de o intensitate care depășește nivelul inevitabil de suferință inerent detenției”, scrie Agerpres.

Decizia pilot a fost data ca urmare a faptului ca situtia reclamata de Curte demonstreaza o problema generala care isi are originea in disfunctionalitatea structurala a sistemul carceral din România.

CEDO afirmă că statul român trebuie să adopte măsuri pentru diminuarea suprapopulării și pentru îmbunătățirea condițiile materiale din detenție, precum și căi de recurs (un recurs preventiv și un recurs compensatoriu specific).

Curtea a decis să amâne examinarea unor plângeri similare care nu au fost comunicate și să continue examinarea unor plângeri deja comunicate guvernului român, care trebuie să furnizeze, în cooperare cu Comitetul de Miniștri, în următoarele șase luni până când decizia va deveni definitivă un calendar precis pentru adoptarea de măsuri generale, scrie Mediafax.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s