Augustin Lazar, Procurorul General al Romaniei, nu doreste sa reactioneze la dezvaluirile lui Ghita despre implicarea SRI in justitie

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei
Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei

Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar a spus ca nu doreste sa participe la disputa publica despre dezvaluirile facute de Sebastian Ghita, care a publicat inregistrari cu fostul presedinte Traian Basescu din care reiesea ingerinta SRI in actul de justitie si modul cum erau “aranjate” hotararile judecatoresti. Afirmatia a fost facuta pe data de 4 ianuarie 2017, inainte de intrarea la sedinta CSM.

Prezentam mai jos dialogul dintre Procurorul General Augustin Lazar si jurnalistii prezenti la CSM:

Intrebare: Pentru ca se tot vorbeste in spatiul public, Sebastian Ghita este de negasit. Avea trei dosare la Directia Nationala Anticoruptie. Cum se face ca autoritatile l-au pierdut din vedere?

Augustin Lazar: Eu as dori sa va spun doar atat: nu doresc sa particip la aceasta disputa care se poarta in spatiul public.

Doresc sa va spun doar ca Ministerul Public monitorizeaza cu atentie discutiile din spatiul public, le analizeaza pentru a vedea daca sunt intrunite elementele constitutive ale vreo unei infractiuni si apoi vom proceda in consecinta, dupa clarificarea acestor elemente.

Intrebare: V-as ruga sa fiti un pic mai precis. Este vorba despre inregistrarile in care Sebastian Ghita o acuza ba pe sefa Directiei Nationale Anticoruptie, ba alte aspecte legate de faptul ca ar fi avut informatii din dosare, e vorba despre acest aspect?

Augustin Lazar: Este vorba despre disputele care au loc in spatiul public si eu nu doresc sa intru in polemica cu nimeni dintre cei care si-au exprimat diverse puncte de vedere.

Doar vreau sa va spun atat, ca Ministerul Public este prezent, monitorizeaza cu atentie tot ce se discuta si se desfasoara in spatiul public.

Vom analiza sa vedem care sunt elementele constitutive ale vreo unei infractiuni, daca acestea exista, apoi vom proceda conform legii.

As vrea sa mai transmit un mesaj de incredere in profesionalismul si echilibrul magistratilor in general, al procurorilor Ministerului Public si sa va asigur ca ei isi vor face datoria. Va multumesc.

Intrebare: Este foarte important, pentru ca vorbiti despre spatiul public domnule procuror. A aparut o inregistrare in care Traian Basescu ar fi avut o discutie in care sustinea ca ar fi stiut de condamnarea din dosarul ICA, de faptul ca a avut discutii cu Camelia Bogdan, cu sefa DNA. Iarasi este important sa spuneti daca se fac verificari, pentru ca cineva treuie sa verifice daca acele inregistrari sunt reale si daca constitutie o infractiune.

Augustin Lazar: Toate elementele care sunt prezentate in spatiul public sunt monitorizate ferm de Ministerul Public, si doresc sa va mai spun ca daca persoanale care cred ca au probe cu privire la savarsirea unei infractiuni, ele nu trebuie sa ezite si sa se adreseze organelor de urmarire penala. Pentru aceasta suntem noi acolo. Daca cred ca au probe privind savarsirea unor infractiuni.

Si doresc sa va spun ca pana in acest moment nimeni nu a depus vreun denunt sau vreo plangere intr-un sens sau altul. Va multumesc.

Intrebare: Nu vreau sa fiu ironica. Si Sebastian Ghita era monitorizat si a scapat. Eu vreau sa va intreb si va rog sa fiti ferm si clar: s-au deschis anchete in momentul de fata, se verifica, in sensul ca cereti informatii, cereti documente referitor la ceea ce spune Sebastian Ghita si, in paralel, la ceea ce spune Traian Basescu? Va rog sa fiti clar ca sa se inteleaga.

Augustin Lazar: Eu cred ca am fost foarte clar. Noi, atunci cand deschidem o ancheta, trebuie sa analizam si sa vedem elementele caror infractiuni sunt intrunite. Daca exista o infractiune.

Pe de alta parte, ne-am astepta ca cei care fac o afirmatie in spatiul public sa depuna o plangere, sa depuna un denunt si sa arate care e infractiunea si care sunt probele pentru aceasta infractiune.

Dar va pot asigura ca in perioada imediat urmatoare lucrurile se vor clarifica si vom putea lamuri toate aceste lucruri.

Daca va fi cazul unei anchete nu va fi nici o ezitare sa se desfasoare o ancheta. Daca va fi cazul si vor fi elementele constitutive. Va multumesc.

Intrebare: Directia Nationala Anticoruptie a cerut filaj in cazul lui Sebastian Ghita in urma cu o saptamana. Sau cu o saptamana inainte ca el sa dispara. Erau semnale ca Ghita ar fi vrut sa fuga din tara, si daca da, v-as ruga sa ne spuneti de ce nu s-au luat masuri ceva mai…?

Augustin Lazar: Uitati, aici e un dosar al procurorului care il gestioneaza si eu nu am de gand sa comentez dosarele unui procuror care sunt in curs. Va multumesc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s